Skip to content

Kijk terug: het eerste OH online live event!

Posted in Verslagen

Vorige week presenteerden Arnold Bergsma en Annatascha Udinga het allereerste Ondernemend Haren Online Live Event. De digitale bijeenkomst bood meerdere ondernemers en organisaties een informeel podium tijdens het uur durende programma dat bestond uit live gesprekken en vooraf opgenomen filmpjes.

Harense ondernemers zoals Herman Bron van Digno Computers en Ger Pesman van het Jumbo filiaal aan de Kroonkampweg vertelden wat meer over de uitzonderlijke situatie waar hun bedrijven afgelopen weken in verkeerden en hoe ze daar op in konden springen. Spoiler alert: de vraag naar webcams is nog steeds amper bij te benen voor bedrijven zoals Digno.

Gastspreker Sieger Dijkstra

Dat levert een bruggetje naar het verhaal van Sieger Dijkstra, de voorzitter van VNO NCW Noord. Hij vertelde niet alleen over de onderhandelingen die zij al weken vóór de lockdown waren opgestart, zodat er vrijwel direct een noodpakket aan hulpmaatregelen klaarlag, maar wist ook de link te leggen naar de toekomst van ondernemen in Noord-Nederland. Hij voorspelt dat we door deze crisis in sneltreinvaart verder gaan met de digitalisering van onze bedrijfssystemen én benadrukte terloops de vele kansen die daarmee open liggen voor ondernemers in het Noorden. Kort gezegd: de rust, ruimte en schone lucht in Groningen zijn ineens zeer aantrekkelijk geworden, terwijl de afstanden dankzij de digitalisering almaar kleiner worden. VNO NCW Noord is dan ook al in gesprek met de overheid om deze kansen uit te bouwen.

De enorme creativiteit en het vermogen om snel in te springen op de situatie van dit voorjaar bleken uit de verhalen van ondernemers Hermen Grasman en Yannick Plantinga. De eerste ontwierp al vrij snel een button met een jaren 80 retro ‘feel’ waarmee mensen duidelijk konden maken dat ze graag 1,5 meter afstand houden. De button werd landelijk opgepikt en zelfs gedragen tijdens debatten in de Tweede Kamer. Yannick Plantinga sprong op een andere manier in op de behoeftes van dat moment: samen met anderen startte hij stichting Shared Spaces die onder andere een gratis bezorgdienst in het leven riep.

Korte filmpjes waren er op de markt in Haren en bij de jachthaven aan het Paterswoldsemeer. Ook Hein Bloemink kwam in een video aan het woord. De rollen waren nu eens omgedraaid: dit maal werd híj geïnterviewd op ‘zijn’ bankje bij de kerk en vertelde hij meer over het 25-jarig jubileum van Haren de Krant en hoe hij als journalist nu naar de toekomst kijkt.

De livestream is opgenomen en terug te kijken via deze link:

https://ondernemendharen.nl/events/18juni2020.mp4

Veel kijkplezier!