Skip to content

Warm ‘Kijkje in de keuken’ bij Bartelds Hoveniersbedrijf

Posted in Uncategorized

Het was gisteravond letterlijk en figuurlijk een warm welkom voor de leden van Ondernemend Haren bij Hoveniersbedrijf Bartelds. Dankzij de zwoele septemberavond kwamen de meeste aanwezigen op de fiets en konden ze even bijkomen met een heerlijke koek of ‘Haafje’ van Bakkerij Haafs. Zodra iedereen was binnengedruppeld en voorzien van wat lekkers, gaf secretaris Rebecca Fousert het startsein voor de avond.

Jan Ubels, samen met zijn vrouw Anita eigenaar van het bekende groenbedrijf, schetste een compleet beeld sinds de oprichting tot en met het heden, daarbij aangevuld door Anita en zijn zoon Dennis die ook in het bedrijf werkt. Hij vertelde over de ontstaansgeschiedenis van Bartelds tijdens de moeilijke oorlogsjaren en hoe hij zelf als zestienjarige jongen bij het bedrijf kwam te werken in een periode dat het vak echt tot bloei kwam. Sinds die tijd groeide hij doorgegroeid tot compagnon en later eigenaar van het bedrijf, werd de kwekerij die hij zelf had opgezet bij het bedrijf getrokken en werd hij partner in Groen Groep Eelde, dé plantengroothandel van het Noorden.

Vrolijke anekdotes

De meer recente geschiedenis werd niet alleen gelardeerd met vrolijke anekdotes, maar bracht ook meer universele thema’s ter sprake zoals de vele haken en ogen die aan de – ogenschijnlijk eenvoudige – bedrijfsopvolging door Dennis zitten, tot en met de uitdagingen die de schaarste aan vakmensen oplevert. Veel medewerkers werken namelijk al decennialang voor Bartelds, maar nu zij de komende jaren met pensioen gaan is de zoektocht naar geschikt mensen urgenter dan ooit.

De warmte van de avond werd extra tastbaar door de verhalen over de maatschappelijke betrokkenheid van Bartelds, zoals de samenwerking met Groenzorg Norg die dagbeleving op maat biedt. Hierdoor draaien een paar jongens regelmatig mee op het bedrijf, op hun eigen manier en in hun eigen tempo. Ook de zoektocht naar duurzame maar realistische alternatieven voor het wagenpark en de vele, vele gereedschappen is een onderwerp dat de familie na aan het hart ligt.

Rondleiding bij de ondergaande zon

Tijdens de rondleiding, bij de ondergaande zon, werd nog meer verteld over de bedrijfsvoering en konden de aanwezigen zich verwonderen over de vele mooie vaste planten en grassen. Jan en Dennis vertelden hoe er gekweekt wordt, hoe de dagelijkse logistiek verloopt en hoe er zo duurzaam mogelijk gewerkt wordt. Het gaf een interessante kijk in de keuken van een bedrijf dat al ruim tachtig jaar diepgeworteld is in de regio, maar toch helemaal van deze tijd is. Toen de zon was verdwenen, togen de leden naar binnen voor een goedverzorgde afsluitende borrel.