Skip to content

De FIOD kwam langs in Haren

Posted in Ledenbijeenkomst, and Verslagen

Het zal je maar gebeuren. Dat je een loods verhuurt – tijdelijk, contant vooruit betaald – en na een paar maanden kom je er achter dat hij gebruikt is als dumpplek voor oude autobanden. En die huurder? Die is foetsie. Of dat je gevraagd wordt om de omschrijving op een factuur een tikkeltje aan te passen voor een vaste opdrachtgever. Een opdrachtgever die achteraf miljoenenfraude blijkt te hebben gepleegd en jou in zijn ondergang meetrekt. De leden van Ondernemend Haren weten inmiddels beter wat ze te wachten staat als dat bij hun gebeurt. Tenminste… ze weten wat er kan gebeuren als de belastingdienst er achter komt!

Aan de hand van herkenbare voorbeelden schetste Joost Boersma (oud-rechercheur bij de FIOD en voormalig hulpofficier van justitie) de vele vormen van belastingfraude die voorkomen. Van redelijk onschuldige tot uiterst brutale praktijken en van ingenieuze plannetjes tot en met oliedomme uitvoeringen, ze hadden één ding gemeen: uiteindelijk vielen de overtreders door de mand.

De presentatie was informatief, interactief en zeer onderhoudend. Persoonlijke kwinkslagen werden niet geschuwd waardoor onze voorzitter, notaris van beroep, regelmatig ‘in het zonnetje’ werd gezet als vakgenoten in de casussen voorkwamen. Immers, zo leerden wij, worden vooral de grote overtreders én de fraudeurs in voorbeeldfuncties aangepakt, terwijl bij kleine overtreders in andere beroepsgroepen de FIOD niet snel in actie komt. Het feit dat veel aanwezigen dat gekscherend opvatten als een inspiratiemomentje maakte op zijn beurt weer heel goed duidelijk hoe de inventieve geest van ons ondernemers werkt…