Skip to content

Nieuwsbrief november

Posted in Nieuws

Ondernemend Haren NIEUWS – uitgave 1

Nieuwsbulletin van Ondernemend Haren voor ondernemers en hun medewerkers

Nummer: 1  – 5 november 2020

Alstublieft, de eerste uitgave van Ondernemend Haren NIEUWS

In dit maandelijkse bulletin van Ondernemend Haren delen we groot en klein nieuws met u. De redactie wordt in opdracht van Ondernemend Haren verzorgd door Hein Bloemink. Heeft u tips? Mail: redactie@harendekrant.nl

Waarom dit bulletin?

Ondernemend Haren zoekt de verbinding met ondernemers binnen en buiten het centrum. Het is prettig als er onderling contacten ontstaan tussen winkels en bedrijven. Ondernemend Haren NIEUWS draagt daaraan hopelijk bij. Als we van elkaar weten wat we doen, kunnen we bij elkaar aanhaken en elkaar inspireren. Dat is de gedachte. Bedenkt u een leuke naam voor dit bulletin? Stuur uw suggesties aan bestuur@ondernemendharen.nl.

Toch een beetje Sinterklaas in Haren?

Nee, de intocht gaat niet door op 21 november. Zelfs de RIVM-proof variant is door de commissie ‘Intocht Haren’ (onderdeel van Ondernemend Haren) afgeblazen. Toch is er nu een alternatief plan bedacht om kinderen en jonge gezinnen een beetje in de sfeer te brengen. Voor winkeliers wellicht prettig, want zonder Sinterklaas-sfeer wordt de kans op pakjesavond ook kleiner. En pakjes koopt Sinterklaas nu eenmaal het liefst in Haren. Hou de (social) media in november in de gaten.

Digitale borden bij ingangen van Haren

Ondernemend Haren is met de gemeente in gesprek over het plaatsen van digitale borden langs de inkomende wegen van Haren. Hierop kunnen evenementen worden aangekondigd. Deze borden zouden de bestaande (groene) borden kunnen vervangen en zijn minder bewerkelijk. Wordt vervolgd.

Hoe houden we OZB-geld binnen Haren?

Het Dorpsfonds Haren beheert OZB-geld van de gemeente en geeft het uit aan marketing van Haren. Dit fonds droogt in 2021 op en dat zou betekenen dat het OZB-geld uit Haren in de kas van een Gronings fonds terechtkomt. Om dat te voorkomen werkt Ondernemend Haren mee aan het initiatief om “Bedrijvenvereniging Haren” op te richten. Lees hoe en wat in bericht 05.

Wat is Bedrijvenvereniging Haren? (vervolg op vorig bericht)
De gemeente zegt dat OZB-geld alleen aan Haren gekoppeld kan blijven als de ondernemers van Haren zich ‘breder’ organiseren. Daarom is de samenwerking gezocht met de agrarische ondernemers in de voormalige gemeente Haren. Die hebben zich nu verenigd en zij sluiten zich (samen met Ondernemend Haren en mogelijk ook Dorpsfonds Haren) aan bij Bedrijvenvereniging Haren. Onder die vlag kunnen we aanspraak blijven maken op geld, dat tot nu toe in het Dorpsfonds Haren zat.

Welkom in Haren Blush Clinic in de Brinkhorst
Edwina Caspers (34) begon onlangs met Blush Clinic. Dat is een combinatie van een schoonheidssalon 2.0 en een boetiekje voor make-up en huidverzorgende producten. De geboren Engelse brengt naar eigen zeggen alle relevante expertises voor een mooie en gezonde huid onder één dak, zoals een cosmetisch arts, huidtherapeut (HBO-opgeleid) en schoonheidsspecialiste. Maar ook manicure en pedicure. “We zijn er voor het hele lichaam”, zegt ze. “Het gezicht heeft wel speciale aandacht, want als je acne of littekens hebt kan dat erg vervelend zijn in je sociale leven. Dan krijg je te maken met de psychologische gevolgen. Overigens is ons uitgangspunt dat we alleen maar behandelen als mensen op de één of andere manier hinder ondervinden.”

FOTO: Edwina Caspers

Wat klinken er vaak sirenes in het dorp

Sirenes, politiemotoren. Met hoge snelheid zie je ze geregeld door het centrum van Haren flitsen. Vaak rond 12.00 uur of 13.00 uur. Het blijkt dat de rijinstructeur van de politie de route van Zuidlaren via Haren naar de stad uiterst geschikt vindt voor zijn trainingsritten met zwaailicht en sirene. Dus als u drie motoren met zwaailicht en sirene over de Rijksstraatweg ziet gaan is er waarschijnlijk helemaal niks aan de hand. Het rijden met signalen levert stress op en moet daarom geregeld worden geoefend.

Feestverlichting brandt weer

Volgens traditie brandt de sfeervolle feestverlichting weer in het centrum dankzij de leden van Ondernemend Haren. Bestuurslid Daphne de Haan coördineert de verlichtingszaken. Ziet u defecte lampjes? Meld het even aan bestuur@ondernemendharen.nl   .

Twee centrum-ideeën in project Groene Parel

De gemeente heeft een soort ideeëncompetitie uitgeschreven, waarin inwoners met gemeentegeld hun leefomgeving kunnen verbeteren. Er zijn 89 ideeën ingediend en daar kan eind november op worden gestemd. Twee ideeën zouden heel goed passen in het centrum van het dorp. Idee 1 heet “Samenzit” en is een speciaal ontworpen plek op straat om elkaar te kunnen ontmoeten. Zie foto. Idee 2 is een overdekt podium (muziekkoepel) met ingebouwd licht en geluid, dat door cultureel Haren kan worden gebruikt om podiumervaring op te doen (muziek, dans, theater). Meer informatie: stemvan.groningen.nl

Leegstand neemt iets af

Positief nieuws. De leegstand in Haren is weer iets afgenomen doordat in de Brinkhorst onlangs drie panden zijn verhuurd. Het zijn Stichting Rommelmarkt Haren (tijdelijk in pand Op=Op Voordeelshop), Ou la la Table tabledressing (pop-up in het pand Witteveen Mode) en Okay Fashion & Jeans (permanent in pand Bertram Mode). Voor het gemak noemen we ook het pand van ABN Amro op de hoek van De Brinkhorst en de Rijksstraatweg. Daar is binnenkort Shared Spaces Haren gevestigd waar ook flexibele werkplekken gehuurd kunnen worden. Belangstelling? Mail join@sharedspacesharen.nl

Kijktip: Webinar met Jos Burgers

Een aantal bedrijvenverenigingen, waaronder Ondernemend Haren, organiseren een leuk webinar. Jos Burgers zal op een humoristische wijze en met veel praktijkvoorbeelden een presentatie geven over zijn nieuwe boek ‘Wacht niet op de wind, ga roeien!’ over ondernemen bij economische tegenwind. Een must see voor alle ondernemers in deze tijd. U kijkt mee op dinsdag 10 november van 12.00 tot 16.30 uur. Het webinar van Jos Burgers start om 15.00 uur. Meld u aan voor Promotiedagen Live, maak gebruik van de netwerkmogelijkheden en volg geheel gratis de online webinar van Jos Burgers:   www.promotiedagen.nl

Wilt u in de ondernemers-app?

In de ondernemers-groeps-app van Ondernemend Haren wordt u actueel bijgepraat over actuele zaken. Voorts worden er geregeld enquêtes gehouden. Wilt u in de groep? Stuur een berichtje naar Daphne de Haan 06-23745612 en zij voegt u toe. Alleen voor centrumondernemers.

Sint Maarten – geen lampionnenfeest in het dorp

Sint maarten vieren wij dit jaar niet in het centrum van Haren. De winkels sluiten 11 november om 17.00 uur. Zo creëren we geen onduidelijkheid en zorgen we ervoor dat de kindjes in de buurten gaan lopen. Scholen en media zijn op de hoogte gebracht.

Spotlight op: DaaromM (lid van Ondernemend Haren)

Margreet vertelt enthousiast over haar werk als online-marketeer. Ze helpt bedrijven (groot en klein) om hun zaken online up-to-date te krijgen en te houden. Daarbij stelt zij eerst de vraag wat haar klant online wil bereiken: informeren, communiceren, verkopen of misschien vooral klanten naar de winkel trekken? Margreet heeft een uitgebreide ‘toolkit’ om bedrijven te helpen. Ze gelooft trouwens niet dat ‘online’ het Walhalla is. Ze zegt: “De combinatie van online- en offline- activiteiten is heel erg belangrijk. Als winkelbezoek namelijk echt van toegevoegde waarde is, dan gaan we de klanten online verleiden om die winkel te bezoeken.” Meer informatie: www.daaromm.nl.

FOTO: Margeet Uildriks-Weelink ( foto gemaakt door Elise Pragt van PragtPlaatjes)

Reageren op de nieuwsbrief? Mail: bestuur@ondernemendharen.nl