Skip to content

Informatieve themabijeenkomst bij sfeervolle Lunchroom Verbeek | Ekoplaza Haren

Posted in Ledenbijeenkomst, and Verslagen

Uiteenlopende vragen, concrete tips en een inkijkje in de lobby in Den Haag: de thema-avond over energie die Ondernemend Haren hield bij de sfeervolle Lunchroom Verbeek was een informatieve avond die misschien niet direct alle problemen oploste, maar wel aanknopingspunten bood om verder te kunnen met dit ingewikkelde vraagstuk. Joyce Walstra van MKB Noord gaf inzage in de Haagse mores rondom het onderwerp en deed kort uit de doeken hoe die “spaghetti van beïnvloeding” tot nu toe verloopt. Wat is al bereikt? Waar zijn ze nu mee bezig? En klopt het eigenlijk dat lang niet iedereen in Den Haag de ondernemers wíl helpen?

Goed om te weten natuurlijk, en de wens om op de hoogte gehouden te worden met actuele en concrete informatie werd dan ook uitgesproken aan het eind van de avond. Maar de meest prangende vragen kwamen toch meer uit de praktische hoek. “Kan ik mijn duurzame investeringen wel terugverdienen?” of “Hoe ga ik om met een onwillige huurbaas?” “Moet ik de adviesprijs betalen of juist niet?” Floris van Dijk van Groningen Werkt Slim en Aldert Klugkist, pandeigenaar in Haren, kwamen met concrete en praktische voorbeelden die ondernemers nu direct kunnen toepassen of die ze in kunnen zetten om hun verhuurder over de streep te trekken om te verduurzamen. Hun belangrijkste boodschap was vooral: zorg dat je zelfvoorzienend wordt en ga daarover het gesprek aan met je verhuurder als je die hebt. Alle partijen waren het er namelijk over eens dat áls je kunt en wil investeren, het nu de tijd er voor is. Niet eerder was het rendement zo hoog als met de huidige prijzen en werden de gemaakte kosten zo snel terugverdiend.

Tot slot: Groningen Werkt Slim geeft gratis adviezen op maat. Bijvoorbeeld met een warmtescan van het pand die warmtelekken in kaart brengt, maar ook hoe diverse bestaande regelingen en subsidies gestapeld kunnen worden. Ondernemers die gebruik willen maken van deze gratis adviezen kunnen zich melden bij Ondernemend Haren.

Meer weten? Info, tips en tools:

www.mkb.nl/nieuws/ondernemers-snel-duidelijkheid-nodig-over-tegemoetkoming-energiekosten

www.rvo.nl/klimaat-energie

www.zetmop60.nl

www.ecotoday.nl/duurzame-lettertypes-bespaar-tot-wel-50-inkt-met-deze-groene-lettertypes

www.co2thermometer.nl

www.milieubarometer.nl

www.zeroco2.nl