Schat hou je van mij?

Geplaatst op: 25 september 2014 door redactie

Dat was een eenvoudige les van Fred de Raden. Fred is locatiemanager van Woonzorgcentrum De Zonnehof te Haren en gaf de Harense ondernemers een inkijk in de specifieke zorg van dementerenden.

De Zonnehof kenmerkt zich door zijn kleinschaligheid en veel bewoners gebonden tijd is de kracht waarin zijn zich onderscheiden. De bewonersgroep heeft een diverse achtergrond en de zorg ervan richt zich nu voornamelijk op dementerenden.

Derhalve werd een inkijk gegeven in de hersenen voor de mens aan de hand van een wetenschappelijk onderzoek. Een wetenswaardigheid is dat we 90% onbewust doen en maar 10% controle hebben over ons denken. En dat associaties (gedachten), leiden tot gevoelens, wat we weer omzetten in gedrag.

Wat leren we van de dementerende medemens? Dat non-verbaal gedrag van grote invloed is, dat je kunt kijken naar houding, beweging en oogopslag. Bijvoorbeeld als je een moeilijke rekensom moet maken, ga je automatisch naar boven kijken en als je je gevoelens aanspreekt kijk je automatisch naar benden. Dus als je de liefde wilt testen, vraag je aan je vrouw/vriendin: “schat hou je van mij?”

“In de Zonnehof  trachten de medewerkers en 140 vrijwilligers,  de bewoners individueel belevingsgericht te benaderen met veel aandacht voor zorg, welzijn en activiteiten. Ook de maaltijden wordt veel aandacht aan geschonken.”, aldus Fred de Raden. Zijn team hebben de avond tot in de puntjes georganiseerd en de ondernemers waren overtroffen door de aandacht en het heerlijke vers bereide eten door de keuzen van Woonzorgcentrum De Zonnehof.

Foto’s: Johan van Drunen

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
Tags: , , , ,

Comments are closed.