Not connected …

Geplaatst op: 9 november 2016 door redactie Geen reacties

Iedereen die het nieuws volgt weet dat steeds meer dingen aan het Internet worden gekoppeld. Wasmachines, koelkasten, maar ook allerlei sensoren. Met die sensoren kan op afstand worden vastgesteld of de frisdrankmachine bijna leeg is of wat de temperatuur of luchtvochtigheid is in de koelkast met bloedmonsters. En op industrieterreinen wordt de boel ermee in de gaten gehouden. Voor deze ontwikkeling om steeds meer zaken aan internet te koppelen is de naam Internet Of Things bedacht, afgekort IOT.

Voor Noorderlingen is dit IOT nog extra interessant omdat de provincies Groningen en Drenthe hebben toegezegd om in de toekomst te zorgen voor een dekkend LORA-netwerk. Die belofte is in November 2015 al gedaan, maar een jaar na dato is dit nog niet gerealiseerd. Op de site thethingsnetwork-groningen.org is er een gateway getekend op de brandweerkazerne in Haren, maar helaas… Wellicht tijd voor Haren om hier zelf in te voorzien.

Als dit netwerk er is, dan kan 1 gateway circa 10000 apparaten bedienen die binnen een straal van 15 kilometer om deze gateway liggen. Dat biedt dan weer ongekende mogelijkheden voor toepassing in de agrarische sector of de zorg.

Om kennis te maken met dit Internet der dingen kwam een club van 10 Harener ondernemers bij elkaar. Gewoon om eens aan de slag te gaan met deze nieuwe techniek.

Onder leiding van Jac Kersing kwamen ze in de Mikkelhorst bij elkaar voor een LORA-workshop. De deelnemers kregen de beschikking over:

  • Een Arduino Leonardo, dit is een programmeerbare microprocessor.
  • Een door Jac samengesteld LORA WAN-shield, dat wil zeggen een printboard met LORA functionaliteit en een antenne.

Via een USB kabel wordt dit geheel op de computer aangesloten. Deels om de Arduino van stroom te voorzien, maar ook om de programmacode te kunnen overbrengen naar de Arduino. Eerste oefening: laat een LED-lampje op de Arduino knipperen op een door jezelf bedacht interval. Zo iets regel je met deze code regels:

void setup() {

  pinMode(LED_BUILTIN, OUTPUT);

}

void loop() {

  digitalWrite(LED_BUILTIN, HIGH);

  delay(1000);

  digitalWrite(LED_BUILTIN, LOW);

  delay(1000);

}

Het was een inspannende avond die wel een beetje teleurstellend afliep. Als je met techniek speelt moet je ook leren at diezelfde techniek ook kan haperen. We stonden op het punt om ons eerste connectie te maken toen een landelijke storing verder werken onmogelijk maakte. Daarom is er een vervolgavond gepland…

Voor wie meer wil weten, kijk eens hier:

Ynte Jan Kuindersma
Bird Automation

Foto’s door Mirko Arts

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Comments are closed.