Heeft Ondernemend Haren criminelen in opleiding?

Geplaatst op: 14 november 2018 door Linda Goes Geen reacties

Keep calm and hug a hacker, met deze woorden sloot gastspreker Edwin van Andel zijn betoog over het thema “Hackers! Do I shoot or do I hug?” af. Tijdens de themabijeenkomst op dinsdagavond 13 november kregen de ondernemers diverse inzichten en tips om te voorkomen dat zij hun vermogen verliezen door digitale uitglijders.

Als geboren en getogen Harenaar heeft Edwin van Andel zijn eerste sporen op internet achtergelaten. Zittend op zijn zolderkamer, bestanden downloaden via een ouderwetse telefoon met piepende modem en dozijnen floppy disks bij de hand. Vandaag de dag is hij een goede hacker die de overheid en het bedrijfsleven adviseert op met de gevaren, deugden en de huidige stand van zaken in de security wereld.

Met zijn humoristische presentatie gaf hij inzicht in de definitie van security en van de ‘echte’ definitie van hackers. Want je hebt namelijk kwade, maar ook goede hackers. De good guys zijn bereid om te helpen, in plaats van alleen te slopen. Hij ging met praktische voorbeelden in op het gebruik van toegangspasjes, je WIFI of LAN omgeving, het internet of rondom IOT.

themabijeenkomst cybersecurity

Zo liggen er allerlei leuke interactieve gadgets in de winkels. Leuk, maar oh zo gevaarlijk voor ongewenst digitaal bezoek van buitenaf. Zo kan de speelpop ‘Furby’ veranderen in een slechterik. Of kan je papegaai met het spraakcommando “toiletpapier is op” oneindig veel toiletpapier bestellen met de digitale assistent Siri van Amazon.

Wat hackers doen? “Ze onderzoeken mogelijk aanwezige informatie op open systemen”

Waarom hackers het doen? Gewoon omdat het kan. Ze vinden ‘gaten’ in software systemen en melden dat aan de betreffende organisatie. Gelukkig is Nederland een gedoogland en worden hackers niet vervolgd, mits ze zich aan een aantal spelregels houden.

De volgende bijeenkomst is op 11 december in ’t Clockhuys met inloop vanaf 19:00 uur.

Verslag en foto’s: Ronald Zuidema

 

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
Tags: , , , ,

Comments are closed.