Grensoverschrijdend samenwerken

Geplaatst op: 30 mei 2013 door redactie

Ego of Lego. Tijdens de netwerkbijeenkomst van Ondernemend Haren sprak Karel Groen, als directeur van Eems Dollard Regio (EDR), over de mogelijkheden die zij bieden. Mogelijkheden als kenniscentrum, netwerkcentrum en coördinatiecentrum voor Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland.

Meer dan 50 ondernemers waren aanwezig om te netwerken onder het genot van een hapje en drankje aangeboden door Ondernemend Haren in samenwerking met Brasserie Intermezzo. De eerste zonnige dag in 2013 zorgde voor een grote opkomst.

Ondernemend-Haren-Buffet-Brasserie-Intermezzo-Karel-Groen

De uitdaging van de ondernemers in Noord-Nederland, waaronder dus ook Haren NL, is om activiteiten en projecten op te zetten in de vorm van grensoverschrijdende samenwerking. Dit kan door het zoeken naar overeenkomsten voor het creëren van een win-win situatie. Zo ook de onlangs opgezette samenwerking tussen Haren Nederland en Haren Duitsland aan de Ems, waarbij sport de mensen verbindt.

Tafelgesprekken

Ondernemend-Haren-Buffet-Brasserie-Intermezzo-tafelgesprek

Na de toelichting over de kansen die EDR de ondernemers biedt werd het buffet geopend door Gert Bruns van Brasserie Intermezzo. Tijdens diverse tafelgesprekken werden gedachten en mogelijkheden besproken. Netwerken is een kwestie van doen wat je beloofd om zo elkaars ambassadeur te zijn in Haren, buiten Haren, en nu ook in de EDR regio.

 

Structuur en samenwerking

De potentie in het EDR-gebied is 2,8 miljoen mensen op 19.438 km2 oppervlakte in Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland. In dit gebied kunnen structuren en samenwerking worden gelegd met de thema’s: energie, maritiem, toerisme, kunststof, metaal, agrarisch, sensor, bouw, gezondheid, demografie, arbeidsmarkt, logistiek, water, toerisme, natuur, cultuur, overheid, onderwijs, verkeer, ziekenhuizen, politie.

Tien aandachtspunten Nederland en Duitsland

Er zijn natuurlijk verschillen tussen Nederland en Duitsland. Zo zijn Nederlands individualistischer dan de Duitsers, die vooral sociaal zijn en denken in collectieve belangen voor een bedrijf of gemeenschap. Dit duidde Karel Groen als het verschil tussen Ego en Lego. Ander aandachtpunten voor kansen en leren van elkaars samenleving zijn.

 1. Loonpeil – Duitsland jarenlange loonmatiging
 2. Onderwijs – samenwerking bedrijven meester-gezel (duaal)
 3. Familiebedrijven – winst blijft in de regio vs. Filialen afromen
 4. Maakbedrijven – ingenieurs, toeleveren mkb, export
 5. Grote bedrijven – werkgever (VW, Meyer Werft, Enercon)
 6. Netwerk – Ems-Achse Ostfriesland/Emsland samenwerking
 7. Lange termijn – langdurig dienstverband, geen ontslagen
 8. Decentralisatie – autonomie en autoriteit in de regio
 9. Trots en traditie – inwoners tonen zelfbewust identiteit
 10. Rijnlandmodel – collectieve optreden ipv. Individualisme

1, 2, 3 Duitsland

De kansen voor Nederlanders liggen op dit moment in de arbeidsmarkt. Via bijvoorbeeld www.edr-jobroboter.eu kunnen werkzoekende zich oriënteren op de Duitse arbeidsmarkt. Het EDR kan hierin ondersteunen door.

 1. Toerusting taal en cultuur voor kandidaten met potentie om te gaan werken in Noord-Duitsland
 2. Vacatures bij Noord-Duitse organisaties: persoonlijk in contact brengen met Nederlandse werkzoekenden
 3. Vervullen van actuele vacatures. Aan het werk!

Cultuur en Sport

De kansen voor samenwerking ligt ook voor de hand binnen cultuur en sport. Door het opstarten van gezamenlijke activiteiten zoals Fietsfestijn Haren-Haren.

 • Cultuur en sport brengen buren natuurlijk bij elkaar, zie ook www.haren-haren.de
 • Taal verdient dringende aandacht Duits en Nederlands
 • Netwerkbijeenkomst culturele projecten in september

Übung macht den Meister!

Grensoverschrijdende samenwerking is gewoon doen!

 

 • Twitter
 • Facebook
 • LinkedIn
Tags: , , , , ,

Comments are closed.