Goed ondernemen is mensenwerk

Geplaatst op: 18 september 2013 door redactie Geen reacties

Ondernemend-Haren-netwerkbijeenkomst-Stetler-ABNAMRO-publiek

Een groep van minimaal 60 ondernemers kwam dinsdagavond 17 september bijeen in Sportrade fit- & wellness. Zij kwamen naar een inspirerende netwerkbijeenkomst van Ondernemend Haren  met Herbert Dijkstra. Een avond in het teken van financiële, mentale en fysieke gezondheid.

Vanuit zijn ervaringen sprak hij de ondernemers toe en interviewde hij achtereenvolgens de ondernemers Eric Hamming, Jacques van Eijden en Jack Lourens. Tenslotte vertelde hij enkele van zijn meest memorabele belevenissen vanuit de sport en journalistiek. Het publiek luisterde geboeid naar de verhalen.

Herbert ondervond in zijn sportieve en journalistieke diverse tegenslagen door fysieke ongemakken vanwege zijn passie. Hierin ging hij mentaal te ver en luisterde te weinig naar zijn gevoel, met als gevolg blessures en ongelukken. Zijn toenmalige coach Henk Gemser leerde hem te “praten met het ijs”. Pas later besefte Herbert dat dat “goed in je vel zitten” betekende.

De schaatssport heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld. Onder andere met betere trainingsmethoden en -materialen zoals de klapschaats, welke al sinds 1894 was gepatenteerd. Net als in de sport is ook ondernemerschap continue onderhevig aan veranderingen en vernieuwingen. Echter, innovatie stuit vaak op weerstand uit angst voor vernieuwing. Onderstaande ondernemers gaven inzicht in hun verandering.

Ondernemend-Haren-netwerkbijeenkomst-Stetler-ABNAMRO-interviewEric Hamming: ondernemer in veranderingen.  Eric Hamming, als voormalig horeca ondernemer, heeft zo’n persoonlijke verandering ondergaan. Hij stapte over van de horeca naar het bankwezen. Binnen de ABN-AMRO vertegenwoordigd hij zijn “gastvrij bankieren” visie waarin mensen het verschil maken.

Jacques van Eijden: ondernemer met gevoel. Bewegen is altijd belangrijk voor hem geweest. Als internationale danser met een psychologiestudie putte hij zichzelf uit als uitvoerende danser. Nu als dans- en bewegingstherapeut gebruikt hij “ervaren” en “bewegen” voor behandeling van klachten. Een “pijnpunt geeft zelfreflectie waarmee je patronen kunt doorbreken“.

Jack Lourens: einde van een gebalanceerd hectisch leven, was begin van een ander leven. Als getraind carrìeredier met een druk sociaal leven gaf zijn lichaam een duidelijk signaal. Tijdens een rondje hardlopen sloeg onverwacht zijn hart op hol. Twee operaties later heeft hij nu een andere levenshouding. Hij vind een jaarrekening of belastingaangifte leuk, echter is meer “geïnteresseerd in de mens achter de getallen“. Dat is nu ook wat hij zoekt in zijn functie als adviseur van het MKB.

Deze drie ondernemers met hun drie verhalen troffen de aanwezigen. Zij zullen niet de enige zijn die hun ambitie en passie onderbroken hebben gezien en hebben gemerkt dat een gebrek aan balans geluk in combinatie met optimaal presteren in de weg staat.

Deze verhalen werden omlijst met de ervaringen en belevenissen van Herbert Dijkstra. Als actief sporter was Dijkstra een redelijk succesvol schaatser en amateur-wielrenner. Sinds 1998 is Dijkstra werkzaam voor de NOS en brengt hij op radio en tv verslag uit van sportevenementen, met name van de grote wielerwedstrijden en diverse schaatsevenementen.

Aangehaalde anekdotes waren:

 • Het missen van de Elfstedentocht door een trip naar Cuba
 • 2 Olympische spelen in 1988
 • Kees Verkerk in Insel in 15:03:06 over 10 kilometer
 • Introductie klapschaats 1998 in Nagano
 • 1ste Tour de France met Mart Smeets en RTV Drenthe
 • Niet bukken tijdens Oldambt rit als beginnend journalist
 • Dolle Dries op de Omafiets
 • Soldaat in Alma Ata
 • Hilbert je moet doorrijden!

Organisatie en sponsoring:

 • Twitter
 • Facebook
 • LinkedIn
Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Reageer