Een gouden kans om te verzilveren

Geplaatst op: 26 november 2015 door redactie Geen reacties

Ondernemend-Haren-Postillion-Hotel-Geopark-de-Hondsrug-300Postillion Haren-Groningen pakt de kans. Ruim 80 geïnteresseerden kregen historisch besef en voelden zich meer en meer thuis op de Hondsrug. Tijdens de netwerkbijeenkomst van Ondernemend Haren werd ons unieke landschap toegelicht door Cathrien Posthumus (manager Geopark de Hondsrug) en Harry Huisman (specialist in geologie en zwerfstenen).

Nederland telt op dit moment één Global Geopark, de Hondsrug. “En onlangs mogen wij ons park UNESCO Global Geopark noemen. Voor de Hondsrug is de toekenning van de UNESCO-status een grote opsteker!” aldus Cathrien Posthumus.

UNESCO-Global-Geopark-De-Hondsrug-HarenEen enorme kans en opsteker voor Haren. Uit ervaringen is namelijk gebleken dat het werelderfgoedprogramma met UNESCO-labels de toeristische aantrekkingskracht van een gebied flink kunnen vergroten. Dat kan een economische spin-off voor het Hondsruggebied opleveren. Een gebied waartoe Haren en Groningen sinds september deel van uitmaken.

Geopark de Hondsrug vertelt het verhaal van ons landschap. Hoe 150.000 jaar geleden een onvoorstelbare ijsmassa alles platwalste wat op zijn weg kwam. Hoe ijs en smeltwater het gebied tussen Groningen en Coevorden kneedden en boetseerden tot heuvelruggen en beekdalen. Toen alle ijs gesmolten was, lagen er vier kaarsrechte keileemruggen door het Drents-Groningse landschap. Een uniek geologisch verschijnsel dat het Hondsruggebied tot Geopark maakte. Dit geologisch erfgoed bepaalde de manier waarop natuur en cultuur zich konden ontwikkelen.

De ijsmassa vormden “strepen in het landschap”. Harry Huisman gaf de aanwezigen inzichten in het historische besef en beantwoorde de vraag hoe de kei aan de Onnerweg door het ijs naar Haren is getransporteerd.

Haren heeft een unieke kei! De complete geschiedenis ervan is bekend, als enige steen in Noord Nederland. Waar hij bijvoorbeeld vandaan komt, hoe hij in het ijs heeft gelegen.”

Om bewoners, kinderen en toeristen bekend te maken met onze bodem en zwerfstenen worden routes uitgezet en excursies georganiseerd waarbij bijvoorbeeld “aardbevingen” worden gesimuleerd. Door dergelijk belevingen wordt het verhaal van de Hondsrug vertelt.

Geopark de Hondsrug heeft inmiddels de hotspots voor Haren en Groningen bepaald om te worden opgenomen in de Expeditiepoorten en verhaallijnen van Geopark de Hondsrug. Deze unieke ontstaansgeschiedenis en de UNESCO Global Geopark status geven de ondernemers kansen voor o.a. het samenstellen van arrangementen, zodat de toerist de Hondsrug kan beleven.

Daartoe zoekt Geopark de Hondsrug nu ook partners in Haren en Groningen. Denise Huver van Postillion Hotel Haren-Groningen greep de kans en melde zich direct aan als “Geopark de Hondsrug partner in Haren en Groningen”. Voor meer informatie: klik en lees verder >>>

Meer informatie:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.